Idealan za doručak ili večeru: Namaz od patlidžana i tune
Lepog i prijatnog ukusa
Sastojci
Potrebno je:
- 1 komad patlidžana srednje veličine
- po potrebi voda
- 1 prstohvat soli
- 1 konzerva (100 g) tunjevine
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašika maslaca
- po ukusu so
- po ukusu beli i crni biber
- po ukusu đumbir u prahu
Priprema
Patlidžan oljuštiti iseći na četvrtine. U šerpu odgovarajuće veličine naliti vodu i dodati prstohvat soli. Staviti na ringlu da se voda zagreje. Kada krene da ključa ubaciti komade patlidzana i kuvati 5 minuta.
Zatim ga odmah naliti hladnom vodom i isprati nekoliko puta. Izvaditi patlidžan i odstraniti mu semenke. Staviti da se malo procedi od viška vode. Iseckati ga na komade.
Dodati beli luk istiskan na presi, (a može i u komadu). Zatim dodati oceđenu tunjevinu. Staviti začine i sok od limuna.
Sve staviti u blender i dodati maslac. Izblendati. Smesu preručiti u kutiju sa poklopcem. Ostaviti na 30 minuta u frižideru.