Spas u pravi čas: Ukoliko vam je fil ispao previše redak, evo šta treba da uradite da bi se zgusnuo
Jednostavno je
Za pripremu ukusnih torti i kolača neophodno je da fil bude dovoljno čvrst da ne iscuri.
Međutim, nekada se može desiti, čak i iskusnijim domaćicama, da fil bude previše redak. Ali ne brinite, rešenje postoji i veoma je jednostavno.
Potreban vam je gustin ili obično brašno. Oni će zgusnuti vaš fil, a neće mnogo promeniti ukus. Međutim, ako se odlučite za brašno, potrebno je staviti ga više u odnosu na gustin, pa će i više uticati na ukus fila.
Pomešajte jednaku količinu gustina/brašna i hladne tečnosti (vode) i mešajte dok ne nestanu grudvice.
Fil za tortu zagrejte na srednjoj temperaturi, a zatim postepeno dodajte mešavinu gustina ili brašna i vode. Mešavinu dodajte filu konstantno mešajući, dok ne dostigne željenu gustinu.
Potrebno je da vodite računa da ne prekuvate fil - brašno posle dužeg zagrevanja ili zagrevanja na visokoj temperaturi može da ima suprotan efekat i da razredi fil umesto da ga zgusne.