ZABORAVIĆE TE NA PEKARU Kad jednom probate ove hlebčiće
Napravite hlebčiće na mleku i zaboravićete na pekaru
Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuču testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Redjati u pleh.
Za ovo ukusno testo potrebno vam je:
300 ml mleka ili vode
15 gr svežeg kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
500 gr brašna
soli
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodati u ulje, brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
Testo ne sme biti tvrdo, srednje više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka.Obrađeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udvostruči.
Foto: Bakina kuhinja
Istresti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu.
Iseći testo na 6 jednakih komada (izmeti na vagu) pa ih rukama obradi oblikujući loptice.
Foto: Bakina kuhinja
Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta.Žumance umutite sa kašikom mleka (može i samo mleko) i premazati.
Foto: Bakina kuhinja
Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta. Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba...Uživajte!