JEDNA OD NAJLEPŠIH ORIJENTALNIH POSLASTICA Starinski recept za bosanske urmašice!
Sastojci:
Testo:
– 2 jaja
– 2 šoljice šećera
– 2 šoljice ulja
– brašna po potrebi
– pola praška za pecivo
Preliv:
– 9 šoljica šećera
– 11 šoljica vode
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.
Od testa oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende(najsitnije rupice).
Slagati urmašice u suvu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vreme napraviti preliv tako što se šećer zalije vodom i promeša dobro kašikom da se šećer istopi.
Dodati sok od jednog limuna.
Pečene urmašice zaliti hladnim (nekuvanim) prelivom i poklopiti da se urmašice ohlade i upiju preliv.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (2)
Siki
11.02.2022 14:55
Ili je orijentalna ili je Bosanska
Delboy
11.02.2022 19:24
Prije 5 minuta razmišljam kako bi se volio hurmasica nabucati! I onda naletim na članak!? Kako sam u Španjolskoj, nemam ih gdje kupiti pa pravim.....😋