Trik profesionalnih kuvara: Pomoću ovog sastojka mleveno meso će biti ukusnije i sočnije
Meso je neizostavan sastojak mnogih jela
A za pripremu nekih je potrebno da bude mleveno.
Recimo, špagete, koje većina obožava, nije moguće spremiti bez njega.
Ukoliko želite da ono dobije najbolji ukus i izgled, iskoristite trik koji koriste iskusni kuvari.
Potrebno je da u njega dodate sodu bikarbonu.
Ukoliko je dodate mesu, ono će ostati meko, a istovremeno će prilikom kuvanja dobiti lepu boju i neće pustiti puno vode.
Iskusni kuvari tvrde da je dovoljno da prstohvat sode bikarbone rastvorite u malo vode, a zatim to umešate u sirovu mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.
Na taj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumasti ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.
Trik je u prostoj hemijskoj reakciji - soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode.