ISPROBAJTE METODU KOJA TOPI KILOGRAME Super trikovi za držanje dijete
Ključ za uspešan gubitak kilograma je sposobnost da razlikujete hranu koju možete jesti u izobilju od hrane koju bi zaista trebalo da gledate, kaže za "Hafington post" američka doktorka Liza Jang, koja je pomogla stotinama pacijenata da smršaju na zdrav način samo kontrolom porcija.
Ova metoda, kako ona tvrdi, ne podrazumeva da jedete izuzetno male porcije, već da ih svedete na meru koja vam je dovoljna.
Njeno istraživanje je pokazalo da su restoranske porcije i hrana kupljena u supermarketima daleko veći nego nekada, čak dva do pet puta nego pre 50 godina, što nam znatno otežava da odredimo koliko tačno hrane treba da pojedemo.
Evo na koji način ipak možete da izađete na kraj s viškom hrane.
Spajajte i kombinujte
Da bi vaša kontrola porcija urodila plodom, zapamtite da cilj nije da ostanete gladni. Kako biste izbegli taj osećaj, jedite hranu koja sadrži hranljive materije koje podstiču osećaj sitosti. Uključite hranu bogatu proteinima, kao što su riba, jaja, pasulj, goveđe meso, voće bogato vlaknima, povrće i integralne žitarice, avokado, orašasti plodovi i semenke.
Pazite na veličinu pribora
Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da veličina vašeg tanjira, činija i pribora za jelo može da odigra ključnu ulogu u tome koliku količinu hrane ćemo pojesti.
- Što je tanjir veći i količina hrane koju jedemo biće srazmerno veća, kao i naša potreba za njom.Koristite manje posuđe - preporučuje dr Jang.
Merite pesnicom
Ruka može da bude jedan od najboljih alata koji može da vam pomogne da odredite veličinu porcije.
- Kada rešite da jedete u restoranu, sigurno nećete sa sobom poneti vagu za merenje, ali zato uvek možete da iskoristite ruku.Stisnuta pesnica "meri" šolju pirinča ili na primer, paste.Dlan ruke je dovoljan za 85 g mesa, a savijen palac je mera za supenu kašiku ulja ili putera od kikirikija - savetuje dr Jang.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)