Greška koju treba da izbegnete: Ako ne želite da vam nož otupi, ne radite ovo!
Ne ubrzavajte ovaj proces
Bez obzira na to koliko vremena provodite u kuhinji, sigurni smo da imate iskustva sa kuvanjem.
I sasvim sigurno znate da je oštar nož sastavni deo kuhinje i da ne bi trebalo da nedostaje.
Noževi s vremenom otupe i počnu slabije da seku, ali ukoliko pogrešno postupamo s njim, to može da se dogodi prebrzo.
Na primer, nož za sečenje nemojte da perete u mašini za sudove, niti da ga bez futrole stavljate u fioku zajedno sa drugim proborom za jelo.
Još jedna greška koja oštricu može da otupi za tren, a sigurni smo da ste je već više puta napravili jeste ta da isečene namirnice ostružete nožem sa kuhinjske daske.
Isečete meso, zatim povrće i, na kraju, začinsko bilje, a zatim ih nožem gurnete, odnosno ostružete sa daske. Sigurni smo da vam je ovaj redosled poznat.
Upravo to je ono što bi trebalo da izbegavate, jer nikako nije dobro za oštricu noža, zato što je struganje vremenom otupljuje.
Umesto da to uradite, nož okrenite za 180 stepeni i koristite tupu stranu za to. Na taj način ćete zaštititi oštricu noža, a pritom ćete lako ubaciti sastojke u šerpu.