NAJBOLJA KREMASTA TORTA Čokoladni san, prefinjena forma, a užitak koji se pamti
Možda na prvi pogled tako ne izgleda, ali ova je torta nije teška za pripremu - malo veštoj osobi ne treba više od 30 minuta da je "složi"
Sastojci:
Čokoladni san Biskvit (24 cm):
150 g brašna
180 g šećera
50 g kakao
1 kašičica sode bikarbone 1
kašičica praška za pecivo
Dobar prstohvat soli
120 ml maslaca
120 ml tople vode
60 ml ulja
2 jaja
Prosejati kakao i brašno, dodati so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i dobro izmešati. U suve sastojke dodajte mlaćenicu, ulje, jedno po jedno jaje i sve vreme mešajte na maloj brzini. Kada ste sjedinili sve sastojke, mešajte još dva minuta. Kalup obložiti papirom za pečenje i premazati puterom.
Pecite 20-30 minuta, proverite čačkalicom, pa kada se biskvit dobro ohladi, poravnajte ga.
Mousse od tamne čokolade
280 g crne čokolade
120 ml mleka 350 ml slatke pavlake
3 g želatina
Čokoladu otopite na pari, zagrejte mleko, a u međuvremenu pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju. U toplo mleko dodajte želatin i mešajte dok se ne rastopi, pa dodajte u otopljenu čokoladu. Dobro promešajte dok se ne sjedini. Umutiti slatku pavlaku u šlag, pa ručno umešati špatulom u čokoladu.
Na biskvit rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u frižider da se stisne. Kada se krema zgusne, premažite biskvite i vratite u frižider.
Krema od bele čokolade
200 g bele čokolade
100 ml mleka
250g slatke pavlake
3 g želatina
* postupak je isti kao i za prvi krem (mousse od crne čokolade)
Karamel mousse
300 g šećera
80 ml vode
80 g putera
125 ml slatke pavlake
1 i po kašičice želatina
250 ml slatke pavlake
Kada kuvate karamel, važno je da svi sastojci budu pri ruci. U šerpu staviti šećer i vodu i staviti na vatru.Kad provri ne mešati više. Gledajte kako vam šećer menja boju, prvo će postati žut, a zatim će postati blago narandžasti. Čekate boju konjaka. Uverite se da vam šećer ne gori. Kada je šećer karamelizovan dodajte puter i sklonite sa ringle, dodajte pavlaku i so i mešajte da se sjedini.
Žlatin pripremiti prema uputstvu na pakovanju i umešati u vreli karamel.Ostaviti da se ohladi.
Ostatak kreme umešati u šlag i ručno špatulom umešati u karamel.
Slaganje torte: Stavite obruč za biskvit i tortu obložen papirom za pečenje, premažite biskvit mousse kremom od crne čokolade, premažite karamel mousse kremom (vratite u frižider) i na kraju rasporedite mousse od bele čokolade. Po želji prelijte čokoladnim prelivom.