POSLASTICA MOG DETINJSTVA Starinske šnenokle, lepše o svakog sladoleda
Kad kažemo šnenokle, mislimo na leto, raspust, selo, na bakinu kuhinju
Potrebno je:
2l mleka
5-7 supenih kašika šećera (za mleko)
10 jaja
10 supenih kašika šećera
10 kašika brašna
3 kesice vanil šećera
Priprema:
Od hladnog mleka odvojiti 1-2 dl i ostaviti ga sa strane. Preostalo mleko zasladiti (sa onih 5-7 kašika šećera) i staviti da se kuva. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca sjediniti sa hladnim mlekom koje ste prethodno odvojili, pa dodati preostali šećer (10 kašika), vanil šećer i brašno. Sve to dobro mikserom umutiti. Belanca dobro umutiti mikserom da se napravi čvrst šneh (neko kaže i sneg). Kad je mleko blizu vrenja, smanjiti temperaturu tako da nastavi da kuva. Kašikom vaditi sneg od belanaca i zakuvati u mleku. Posle par minuta kuvanja, belanca vaditi rešetkastom kašikom i ostaviti u jednoj posudi. U preostalo mleko (koje i dalje kuva) sipajte smešu od žumanaca i zakuvajte kao puding (uz neprestano mešanje).
U veću staklenu činiju, ili više manjih (kako ko voli), kašikom “pobacajte” naizmenično žuti fil i “nokle” od belanaca. Ostaviti u frižideru da se dobro rashladi.
Šnenokle servirati tako ohlađene i uživati u laganoj degustaciji