PRAVA ČOKOLADNA LEPOTICA Milka torta, savršeno ukusna i kremasta
Fantastično je kremasta s nizom bogatih slojeva i savršeno čokoladnim ukusom, a svoje najdraže počastićete vrhunskom slasticom koja ima prekrasan izgled i još bolji ukus
Sastojci za kore donjeg sprata – peku se 4 u kalupu 30 cm :
4 belanca krupnih ili 5 belanaca sitnijih jaja
4 pune kašike šećera
4 kašike mlevenih, prženih lešnika
1 kašika brašna
1/2 praška za pecivo ( 5 gr )
Kore drugog sprata – peče se jedna :
6 belanaca
6 kašika mlevenih prženih lešnika
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Fil I i II – prva mera je za tortu na sprat, a druga za običnu, prečnik 30 cm
žumanca od svih kora ( 22 ili u slučaju sitnijih jaja 26, 27 ) / 16 ili 20
isto toliko kašika šećera / isto toliko šećera
300 gr mlečne Milka čokolade / 200 gr
300 gr bele Milka čokolade / 200 gr
375 gr margarina / 250 gr
200 gr šećera u prahu / 125 gr
500 ml slatke pavlake / 250 ml
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati belanca sa dodavanjem šećera da se šećer otopi. Zatim dodati lešnike, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.
Obložiti pleh papirom za pečenje, istresti celu smesu za koru i peći izmedju 10 i 15 minuta zavisno od rerne. Treba blago da porumeni.
Ohladiti pa skidati papir. Ponoviti postupak još 3 puta.
Ukoliko pravite tortu na sprat dok se peče zadnja kora umutiti 6 belanaca sa šećerom pa dodati lešnike, brašno i prašak za pecivo, sjediniti varjačom i istresti u obložen veliki pleh od rerne. Peći oko 15 minuta. Ohladiti i skinuti papir.
Uzeti tanjir prečnika 15 cm i iscrtati nožem na kori krugove i iseći ih. Tako dobijate 4 korice za gornji sprat. Seći možete nožem ili makazama.
Za filove umutiti u šerpi koja može u drugu šerpu da “legne” ručkama žumanca sa šećerom da pobele.
Staviti da se kuva 25 minuta na paru. U šrepu ispod sipamo vode i sačekamo da provri pa stavimo na nju šerpu sa žumancima i kuvamo 25 minuta, može i 30 uz mešanje.
U jednu činiju izlomimo belu a u drugu mlečnu Milka čokoladu i prelijemo kuvanim žumancima pola preko jedne i pola preko druge čokolade.
Mešamo da se otopi i ostavimo da se ohladi.
Nije potrebno stavljati foliju, nije puding, samo posle 5 minuta promešamo.
Margarin mora biti omekšao, sobne temperature. Penasto ga umutiti da šećerom u prahu i podeliti u dve činije.
Jednom delu dodajemo deo sa belom, a drugom delu deo sa mlečnom Milka čokoladom.
Ulupati slatku pavlaku pa u sveki deo dodati po dve pune kašike i opet umutiti.
Ako vam je fil pregust možete dodati još po kašiku.
Svaku koricu blago preliti mlekom, sa nekoliko kašika. To možete da uradite odjednom, korice du čvrste, neće popucati.
Redjamo : kora I, fil i , fil II, slatka pavlaka i tako do kraja. Fil I i II mažemo na četvrtu koru, ali samo na sredinu, ispod prve kore za drugi sprat, pa stavljamo na sredinu prvu koru od drugog sprata.
Na kraju sva tri fila kojih je po malo preostalo umutimo i premažemo celu tortu. Dekoracija po želji. Prijatno.