PRAVA PRAVCATA BOSANSA POSLASTICA Originalni recept za tufahije - ovako se spremaju od davnina
Uz tufahije se pije kafa
Potrebno vam je:
1kg šećera
1 kg jabuka
200 g oraha
150 g suvog grožđa
2,5 dcl slatke pavlake
vanilin šećer
cimet i vanila
Priprema:
Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.
Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte kratko jabuke dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napravite smesu sa kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređate u posudu, prelijete šećernim sirupom i stavite u frižider.
Služite tufahije hladne prelivene sa slatkom pavlakom.