Bolji nego iz pekare: Recept za pužiće sa makom
Sastojci
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 250 g margarina
- 250 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 700 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 250 g maka
- 150 g šećera
- 100 ml mleka
- 50 g margarina
Za preliv:
- 200 ml vrelog mleka
- 100 g šećera
Priprema
Kvasac stavite sa šećerom, 1 kašikom brašna u toplo mleko da se podigne.
Kad se podigao sipajte u vanglu. Dodajte 1 jaje i razmekšali margarin. Polako dodajte oko 300 g brašna, pa onda so. Zatim dodajte polako ostatak brašna i mesite da testo bude bez grudvica. Formirajte loptu od testa, pospite brašnom i ostavite pokriveno da stoji oko 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil. Mak poparite sa mlekom u koje ste dodali šećer. Dodajte margarin i mešajte dok se ne rastopi.
Testo podelite na dve jufke.
Svaku jufku razvucite tanko u pravougaonik. Premažite sa filom po celoj površini testa. Umotajte u štrudlu i secite na manje komadiće da dobijete jednake pužiće.
Obložite tepsiju papirom za pečenje ili je samo podmažite margarinom. Ređate pužiće razmaknute jedne od drugih za jedan prst. Premažite sa umućenim jajetom. Pecite na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
Dok se pužići peku prokuvajte mleko sa šećerom i sa vrelim prelijte tek ispečene pužiće. Vratite u rernu na 5 minuta. Izvadite pospite prah šećerom i poslužite
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)