TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije

ALO.RS/S.Ć. | Žena 25.02.2022 09:00

Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice

Foto: Printscreen

Sečečnica, sastojci:

500 g brašna
3 kašičice soli
pola kockice kvasca
300 ml mlake vode

Za premaz testa:

2 kašike masti

2 kašike ulja

Fil:

1 jaje
400 g sira

Sečenica, priprema:

U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

 

Fil:

Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela.
Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil.
Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta.
Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C.
Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta.
Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku!
Uživati u lepom ukusu domaće sečenice!

Expand player
Pogledajte više