STARINSKI DESERT ZA SVAČIJI UKUS Carigradska torta, bogata, ukusna, svaki sekund uložen u njenu pripremu se isplati
Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte i toliko je raskošna da se navodno služila na turskim sultanima
Sastojci
Za kore:
50 grama brašna
12 jaja
200 grama mlevenih oraha
190 grama šećera
Za fil:
500 ml mleka
60 grama brašna
3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
80 grama šećera u prahu
300 grama mlevenih oraha
Priprema
Kore
Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije.
Foto: Youtube/Printscreen
Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.
Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.
Fil
Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.
U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.
Slaganje
Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.