STARINSKI DESERT ZA SVAČIJI UKUS Carigradska torta, bogata, ukusna, svaki sekund uložen u njenu pripremu se isplati
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci
Za kore:

50 grama brašna

12 jaja
200 grama mlevenih oraha
190 grama šećera

Za fil:

500 ml mleka
250 g putera
60 grama brašna
3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
80 grama šećera u prahu
300 grama mlevenih oraha

Priprema
Kore


Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije.

STARINSKI DESERT ZA SVAČIJI UKUS Carigradska torta, bogata, ukusna, svaki sekund uložen u njenu pripremu se isplati

Foto: Youtube/Printscreen

 

Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.

Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.

Fil


Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.
U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.


Slaganje
Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading