SITI I VITKI UZ ROTKVICE Brza i zdrava dijeta za proleće

Informer/Alo.rs/J.M. | Žena 03.03.2022 19:00

Pijačne tezge uveliko krase rotkvice. Ovo povrće je pravi vesnik proleća, a i poziv da očistimo organizam od toksina

Foto: Shutterstock

Rotkvica je niskokalorična namirnica - u 100 grama ima samo 16 kalorija, a blaga ljutina uz mnoštvo vlakana i vode brzo stvara osećaj sitosti.

Osim što podstiču varenje i sagorevanje masnih naslaga, kao prirodan diuretik, rotkvice eliminišu i višak tečnosti iz organizma, pa smanjuju otečenost lica i tela. Odličan su izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.

Ukoliko se pridržavate ovog jelovnika, koji se ponavlja posle četiri dana, brzo ćete primetiti kako se višak oko bokova i stomaka topi, pa za nedelju dana možete da izgubite do tri kilograma.

Poželjno je da pijete dovoljno tečnosti, bilo vode, čaja ili sveže ceđenog voća, makar dva litra, a kada imate slobodnog vremena, šetajte se.

PRVI DAN

Doručak: 150 g nemasnog sira i kriška integralnog hleba, tri rotkvice

Užina: Jabuka
Ručak: 200 g grilovanog belog mesa, grilovana sveža paprika, zelena salata sa rotkvicama (250 g)
Večera: čaša jogurta (180 ml), tri rotkvice, 100 g pilećih prsa

Obratite pažnju kad kupujete rotkvice

Prilikom kupovine birajte tvrde, jarkocrvene plodove, sa zelenim lišćem koje nije uvelo. Dovoljno je samo da dobro operete rotkvice, ne morate da ih ljuštite i preporučljivo je da ih pojedete odmah jer brzo gube ukus, boju i hranljive materije.

DRUGI DAN

Doručak: Dve kašike ovsenih pahuljica prelivenih čašom nemasnog jogurta
Užina: Dve pomorandže
Ručak: Salata od rotkvica i zelene salate, 200 g grilovane ili kuvane orade
Večera: Dva kuvana jajeta, kriška integralnog hleba, tri rotkvice

TREĆI DAN

Doručak: 200 g palente sa 100 g nemasnog sira
Užina: Jogurt (180 ml) sa kašikom čija semena
Ručak: 150 g kuvane teletine, zelena lisnata salata sa rotkvicama (250 g)
Večera: 200 g salate od krastavca prelivene kašikom maslinovog ulja i 100 g nemasnog sira

ČETVRTI DAN

Doručak: kriška integralnog hleba, omlet od celog jajeta i dva belanca, krastavac
Užina: šaka pečenih badema
Ručak: 200 g grilovane ćuretine, 150 g rotkvica prelivenih sokom od limuna
Večera: potaž od karfiola (200 ml)

Expand player
Pogledajte više