OTKRIVENA STROGO ČUVANA VOJNA TAJNA Evo kako se kuvao čuveni pasulj u JNA
Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa setom sećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na na sajtu JNA kuvar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.
JNA kuvari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne sme mešati.
Na sajtu JNA kuvar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.
Recept i priprema:
Izabrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije ceo kada nabubri količinu vode i ostane suv. Držite potopljeni pasulj na hladnom mestu i ostavite da se namače 1-3 sata.
Zatim ocedite vodu u kojoj je natopljen pasulj, a pasulj stavite u odgovarajuću sud, preliti hladnom vodom da potone i kuvati 10-15 minuta, pa vodu ocediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno iseckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu zagrejane masnoće dodati ostatak sitno iseckanog crvenog luka i šargarepe isečenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je pasulj napola skuvan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suvu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.
Zagrejte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim testom uz stalno mešanje pasulja da se testo ne bi grudvilo. Pasulj sa zaprškom kuvajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mlevenu papriku, sitno seckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.
Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuvanu sušenu svinjetinu i slično. Podeliti kutlačom od 5dl.
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu ručao je zajedno sa saradnicima i vojnicima, a fotografije sa ručka je podelio na svom instagram nalogu. Sudeći prema predsednikovim rečima i danas Vojska Srbije baštini recept kuvara iz JNA.
"Najbolji vojnički pasulj sa pripadnicima Kopnene vojske u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu!", napisao je Vučić na Instagramu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (5)
Ribar
10.03.2022 22:06
DOBAR pasulj sam, dok sam služio vojsku, jeo samo JEDAN JEDINI put: kada smo bili na vežbi pa su i vojnici i starešine jeli iz istog kazana! Sve ostalo je bilo užas!
Dedaa
27.04.2022 23:39
Radio sam kao kuvar u dugom selu hrvatska.pisete nebuloze nema zvanicni recept za voj.pasulj.svaki kuvar kuva po svome.pojenta je u grupnom jelu.i umoru vojnika.pasulj je kalorican i zato ga je vojska volela.
јна
10.05.2022 14:44
@Dedaa - Слажем се са вашим коментаром осим .Био сам кувар у јна генерација 71 год. Незнам да ли вам је познато има неколико ствари на које треба обратити пажњу,није све црно бело .ЈНА пасуљ је био посебан али не свуда није био исти (зато) прво кухиње у којима се кувао нису имале одређене капацитете потребне ,основно други казан са бујоном од костију којим се пасуљ наливао пре запршке а и касније ако је требало имати репете.У пасуљ се стављала свежа јунетина и сува сланина .без тога то није то .Војни центар за обуку кувара26 .3.1971.Винковци...Ако је човек гладан сваки је као војнички л и ч и
lik
12.05.2022 12:25
Da se zgadi pasulj sa onakvom ilustracijom.
MITAR
01.06.2022 15:21
Ovo nema blage veze. Glavni sastojak vojničkom pasulju je MESO. Sveža junetina (svinjetina) bez kostiju, blago propržena kuva se sa pasuljem celu noć na tihoj vatri. Naravno, začini, zaprška, povrće...nebitni u razlici od kućevnog i vojničkog pasulja