KREMASTA I BOGATA Huanito torta, poslastica dostojna kraljeva
Ovu tortu možete praviti za rođendane, slave ili bilo koju drugu priliku
Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
90 g šećera (6 kašika)
150 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
1 kašika kakao praha
Za fil:
1 l mleka (800+200)
150 g šećera
4 pudinga od vanile (160 g)
6 žumanaca
3 kašike brašna (30 g)
250 g margarina (sobne temperature)
100 g čokolade za kuvanje
250 g mlevenih oraha
300 g šlaga
500 ml kisele vode (iz frižidera)
100 g mleka u prahu
250 g mlevene plazme
Za dekoraciju:
200 g šlaga
400 ml kisele vode (iz frižidera)
Priprema:
Za koru: Uključite rernu da se greje na 200°C. U posudu sipajte belanaca i stavite prstohvat soli. Mutite dok se ne napravi pena, pa dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku i mutite 6 minuta. Zatim dodajte mlevene orahe, brašno, kakao prah i promešajte kašikom da se sjedini. U pleh stavite pek papir, sipajte i izravnajte smesu za koru, pa pecite nekih 20 minuta. Kada se kora prohladi skinite pek papir.
Za fil: U šerpu sipajte 800 ml mleka i šećer, promešajte i ostavite da provri. U posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i razmutite, pa postepeno dodajte uz mešanje brašno i puding. Mešajte dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, pa dodajte napravljenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne (oko 8 minuta). Vruć fil podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte mlevene orahe, sjedinite i ostavite da se hladi. U drugi deo dodajte čokoladu, sjedinite i ostavite da se hladi. Margarin sjedinite viljuškom sa 100 g šećera u prahu. Podelite na pola.
Fil sa orasima: Jednu polovinu smese sa margarinom dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa orasima, konstantno muteći.
Čokoladni fil: Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.
Fil sa plazmom: Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Dodajte mleko u prahu i mutite još minut, pa dodajte mlevenu plazmu i sjedinite kašikom. Podelite fil na pola.
Filovanje: Čokoladni fil, polovina fila sa plazmom, fil sa orasima, druga polovina fila sa plazmom.
Dekoracija: Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu.