FINO DOMAĆE POSNO JELO Pita sa pirinčem i prazilukom, po receptu naših baka
Pikantna mešavina praziluka i pirinča čini ove posne pite pravim gurmanskim specijalitetom
Sastojci:
- 500 g kora za pitu - 3 struka praziluka (samo beli deo) - šolja pirinča - 3 šolje vode - so, biber - 1/2 kašičice aleve paprike - bosiljak - seckan peršun
Premazivanje:
- šoljica vode - šoljica ulja
Priprema:
Stavite vodu da provri, dodajte šolju pirinča i skuvajte uobičajeno. Pokrijte i sklonite s ringle, ostavite sa strane. Za to vreme sitno iseckajte praziluk i stavite na ulje da se dinsta. Posle par minuta dodajte so i pirinač, dobro promešajte i nastavite dinstanje par minuta. Tad stavite biber, alevu papriku i ostale začine po želji i ukusu. Dobro promešajte i sklonite s vatre.
Odvojte kore jedne od drugih. U šerpici izmešajte smesu od ulja i vode za premazivanje. Jednu koru stavite na radnu površinu. Kašikom sipajte mešavinu za premazivanje i namažite što veću površinu.
Savijte koru po dužoj strani, zatim opet sipajte malo smese. Nanesite 2 kašike fila na sredinu kore. Savijte koru kao sarmu. Ređajte pitice u podmazan pleh. Gornju površinu premažite smesom za premazivanje i pecite 35-40 minuta na 200 stepeni.