Lagana večera: Krem supa od šargarepe (RECEPT)
Puna vitamina
Sastojci
Potrebno je:
- 400 g šargarepe
- 1 manja glavica crnog luka
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 2 cm korena svežeg đumbira
- oko 500 ml bujona ili vode
- 1 prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 kašičice muskatnog oraha
Finale:
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica iseckanog peršuna
Priprema
Očistiti i oprati povrće. Zagrejati bujon ili vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje. Lagano zagrejati, jer maslinovo ulje, a ni puter, nikako ne bi trebalo da zadime. Dodati sitno seckan crni luk. Prodinstati luk, pa dodati na kockice isečenu šargarepu i oljušten, iseckan koren đumbira. Ako je koren star i pojavile su se končaste niti - sitno ga izrendisati, pa će na trenici s gornje strane ostati niti. Povrće promešati na vatri, a zatim naliti bujon ili vodu, tek toliko da pokrije povrće. Kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Održavati nivo tečnosti tik iznad povrća. Povrće bi trebalo da postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuvanja dodati mleveni biber i sveže izrendisan muskatni orah.
Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se vrlo malo prohladi pre pasiranja. Iskusno oko će odmah proceniti da li je razmera izmedju povrća i tečnosti odgovarajuća, pa će staviti u blender sve odjednom, a oni neiskusni neka urade ovako: prebaciti povrće u blender pomoću rešetkaste kašike, usitniti ga, a zatim malo po malo dolivati tečnost u kojoj se povrće kuvalo, sve dok ne bude postignuta zadovoljavajuća gustina. Umesto blendera mogu da posluže kašika za pasiranje i mikser.
Vratiti krem supu u šerpu i začiniti je limunovim sokom i solju. Dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo greje, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu uz krutone.