Ništa slađe: Recept za domaće tulumbe
Morate da probate
Sastojci
Za testo:
- 2 čaše (od 2 dl) vode
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 4 kašike pšeničnog griza
- 4 jajeta
Za sirup:
- 2 čaše vode
- 700 g šećera
- 1 limun
Priprema
Vodu i ulje stavimo da provri, sklonimo sa vatre i umešamo brašno, griz i prašak za pecivo. Ostavimo da se ohladi zatim izmiksamo i dodajemo jedno po jedno jaje muteći smanjenom brzinom. Špricem formiramo tulumbe spuštajući u podmazan pleh i pečemo na 200 C, oko 15 minuta da porumene.
Dok se tulumbe peku skuvamo sirup od vode šećera u koje dodamo isečen limun na kolutove. Sirup kuvamo od proviranja još 3-4 minuta i vrelim sirupom polijemo vruće tulumbe. Ostavimo da se ohlade i lepo upiju sirup pre služenja.