I STARE CIPELE PRAVE RANE Evo kako da sprečite nastanak žuljeva od obuće

Informer/Alo.rs/J.M. | Žena 12.03.2022 18:40

Dok su neki računali koliko kilograma treba da skinu da bi im prolećne košulje stajale kao lane, nekima su i prošlogodišnje baletanke napravile žuljeve

Foto: Shutterstock

Već nošene, razgažene ali žuljaju ko nove.

Kako objašnjavaju stručnjaci eventualni višak kilograma nije razlog za to, već što se vaša stopala odvikla od tog modela tokom zimskih meseci, a i koža vam je sigurno suva.

Nega kože

Suzan Levin rekla je za "Dejli mejl" da bi kožu stopala trebalo tretirati kao kožu lica - "mackanje" je od ključne važnosti!

- Blaga hidratantna krema je važna, i ona ne mora da bude skupa ili isključivo namenjena stopalima.Pronađite kremu koja vam odgovara, a koja sadrži sastojak kao što je ši maslac, koji hidrira i oporavlja kožu - rekla je ona.

Žuljevi su posledica trenja kože, a što je koža suvlja, to će biti više neprijatnog trenja koje može dovesti do bolnih žuljeva.

Ova pojava je češća leti, jer uz salonke ili baletanke obično ne nosimo čarape, a najgore stanje je sa sandalama, koje se uvek nose na bosu nogu.

Ako već imate žuljeve...

U slučaju da su vam se žuljevi već pojavili usled trenja ivice obuće o kožu, dr Levin predlaže dve namirnice koje sigurno svi imaju u kući, a koje će pomoći da umanjite neprijatan osećaj.

- Jabukovo sirće smanjuje oticanje i blagotvorno deluje na mrtve ćelije kože. Napravite kupku od jabukovog sirćeta i potopite stopala 15-20 minuta, a ako to ne pomogne, uzmite led iz zamrzivača ili kesu zamrznutog povrća i stavite oko članka, ne na stopala - kaže dr Levin.

Ona je objasnila da je ledena obloga delotvornija ako se stavlja na deo iznad otečenog stopala.

- Krv u stopalo stiže odozgo, iz potkolenice, a sužavanje krvnih sudova na članku umanjiće oticanje stopala - dodala je dr Levin. 

Kad probate nove

Često se u žurbi ili tokom sezonskih sniženja dogodi da kupite cipele koje zapravo baš i nisu za vas.

One koje su vam taman ne bi smele nikada da vas nažuljaju - savetuje dr Levin. Njen savet je da kupujete cipele u kasnim popodnevnim časovima, kada su stopala već osetljiva i pomalo otečena.
- Dok hodamo, tokom čitavog dana, gravitacija se "trudi" da spusti stopalo bliže tlu i ravnomerno ga rasporedi, tako da vam cipela nikada neće isto stajati čim ustanete iz kreveta i posle dugog dana provedenog uglavnom na nogama. Tokom dana ćete, verovatno, jesti i hranu koja u sebi ima soli, a to će podstaći zadržavanje vode, pa će stopala biti malkice otečena kako se dan bliži kraju - objašnjava ona.

Expand player
Pogledajte više