PREPORUKE ZA DIJETU Eterična ulja u službi mršavljenja

Piše: Zvezdana Ljubenković | Žena 15.03.2022 20:41

Iako se na našim prostorima malo zna o aromaterapiji i o njenim terapeutskim efektima, odlučila sam da s vama podelim delić svog znanja.

Foto: Shutterstock

Poslednjih godina aktivno se bavim istraživanjem eteričnih ulja u procesu gubitka telesne mase i „per os“ (preko usta) primeni hidrolata koji su fenomenalni za detoksikaciju, piše Master Physical.

ETERIČNA ULJA

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije. Za dobijanje ulja koriste se različiti delovi biljke: cvetovi, osušeni pupoljci, listovi, stabljike, trava, drveni delovi, kore, biljne smole, semenke, plodovi. Esencijalna ulja imaju visoku sposobnost prodiranja kroz površinski sloj kože, uzrok tome je lipofilnost molekula i male molekulske mase.

HIDROLATI

Hidrolati su nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. U kozmetologiji se koriste kao prirodni tonici za negu kože, a ja ih koristim za detoksikaciju organizma.

PREPORUKE ZA DIJETU

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

1. GREJP - idealan za mršavljenje zbog nootkatona. On sadrži i podstiče stvaranje enzima AMPK koji nam pomaže da duže ostanemo siti i podstiče smanjenje potkožnog masnog tkiva. Grejp udišite svaki put kada osetite glad.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

2. KUMIN - pospešuje mršavljenje, olakšava varenje i sprečava gasove u stomaku a jedan je od sastojaka u uljnim mešavinama za masažu stomaka.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

3. BERGAMOT - ovo ulje ćete obožavati! Podiže raspoloženje, pogotovo kada se već duži vremenski period borite s gubitkom kilograma. Udisanjem ovog ulja smanjujemo stres i razmišljanje o slatkišima i grickalicama.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

4. NANA - umanjuje glad i pomaže vam da ostanete fokusirani na cilj. Prema istraživanjima, osobe koje su udisale eterično ulje nane dva-tri puta u toku dana unosile su manje kalorija u organizam.

Expand player
Pogledajte više