OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska filija, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Kosovska filija, sastojci:
500 g brašna,
700 ml vode,
3 jajeta,
kašičica soli i
300 g kajmaka.
Kosovska filija, priprema:
Od brašna, jaja, soli i vode, zamesiti testo, malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača.
Foto: Youtube/Printscreen
Tepsiju podmazati sa mašću, zagrejati, pa kutlačom, kako bi moja baba rekla paljom, sipati testo i ravnomerno rasporediti kao za palačinke, pa peći da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka.
Foto: Youtube/Printscreen
Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija.
Pečenu filiju iseći i služiti.