Ukus koji se ne zaboravlja: Čokoladna torta sa višnjama
Topi se u ustima
Sastojci
Kore:
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 200 g kristal šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 1 šoljica soka od višanja
- 50 ml mleka
Fil:
- 1 pakovanje smrznutih višanja
- 8 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 200 ml vode
- 100 g čokolade
Preliv:
- 1 slatka pavlaka
- 100 g čokolade
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom (dugo mutiti) nakon što dobijemo penastu gustu smesu, dodavati ostale sastojke uz nastavak mućenja. Izlivati masu u pleh čiji se obruč skida i obložiti pleh pek papirom.
Rasporediti jednako smesu i od ove dobijene mase ispeći 3 kore. Kore se peku po 5 minuta na 180C.
Fil: zaledjene višnje staviti u dublju šerpicu i posuti ih šećerom, kada se višnje odmrznu i šećer istopi dodati im lomljenu čokoladu pa mešati dok se sve ne bude sjedinilo. U vodi razmutiti puding od vanile i dodati ga smesi sa višnjama uz konstatno mešanje do se ne bude zgusnulo. Obruč pleha postaviti na širi tanjir. Postaviti koru, malo je poprskati sokom od višnja potom premazati trećinom fila pa preklopiti drugom korom i ponovo koru poprskati sokom i rasporediti fil pa preklopiti trećom korom pa uraditi isto kao i sa predhodne dve. Tortu ostaviti par minuta na sobnoj temepraturi dok se ne bude pripremio preliv.
Preliv: u dubljoj posudi rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i smesom preliti tortu. Ostaviti je oko 1h na sobnoj temperaturi. Potom je staviti u frižider.