OVO SU IDEALNE KOMBINACIJE Začina iz naših krajeva
Foto: Shutterstock

Upotrebite one koji su bliži vašem podneblju, ako volite začine i pronađite pravu meru da bi se istakao ukus jela, a ne pokvario intenzivnim aromama, savetuju profesionalci.

Iskoristite neka od ovih pravila.

Osim ako recept to posebno ne nalaže, više od tri začina ne koristi se u jednom jelu.

Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji.

Sasvim je dovoljno da upotrebite četvrtinu kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na pola litra supe.

Ako umesto sušenih koristite sveže začine, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti.

Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu.

Uz so i biber, jedan od najčešćih začina u našoj kuhinji je i mlevena crvena paprika.

Vodič kroz začine:

Ruzmarin: dobro se slaže s pomorandžinom korom, celerom i prazilukom.
Kim: njime začinite krompir, meso, variva od kelja, svež i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva.

Vlašac: kombinuje se s peršunom.
Bosiljak: ide uz lavandu, lovor i ruzmarin.

Mlevena paprika - s njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica.

Peršun - malo proprženim peršunom začinite prženo meso i povrće, a sitno naseckanim listićima obogatite soseve i pravite namaz sa maslacem. Takođe, dodajte ga u marinade s belim lukom i maslinovim uljem.

U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor.

Origano se dodaje u jela od paradajza, soseve, kao začin uz sir, gustim čorbama i specijalitetima od povrća.

Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, majčinom dušicom i bosiljkom.

Lovor služi da pojača aromu jela od mesa, posebno od divljači i odličan je u kombinaciji sa majčinom dušicom.

Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je braon boje, ne miriše.

BONUS VIDEO:

Write to Slobodanka Bogunovic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading