OVO SU IDEALNE KOMBINACIJE Začina iz naših krajeva
Upotrebite one koji su bliži vašem podneblju, ako volite začine i pronađite pravu meru da bi se istakao ukus jela, a ne pokvario intenzivnim aromama, savetuju profesionalci.
Iskoristite neka od ovih pravila.
Osim ako recept to posebno ne nalaže, više od tri začina ne koristi se u jednom jelu.
Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji.
Sasvim je dovoljno da upotrebite četvrtinu kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na pola litra supe.
Ako umesto sušenih koristite sveže začine, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti.
Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu.
Uz so i biber, jedan od najčešćih začina u našoj kuhinji je i mlevena crvena paprika.
Vodič kroz začine:
Ruzmarin: dobro se slaže s pomorandžinom korom, celerom i prazilukom.
Kim: njime začinite krompir, meso, variva od kelja, svež i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva.
Vlašac: kombinuje se s peršunom.
Bosiljak: ide uz lavandu, lovor i ruzmarin.
Mlevena paprika - s njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica.
Peršun - malo proprženim peršunom začinite prženo meso i povrće, a sitno naseckanim listićima obogatite soseve i pravite namaz sa maslacem. Takođe, dodajte ga u marinade s belim lukom i maslinovim uljem.
U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor.
Origano se dodaje u jela od paradajza, soseve, kao začin uz sir, gustim čorbama i specijalitetima od povrća.
Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, majčinom dušicom i bosiljkom.
Lovor služi da pojača aromu jela od mesa, posebno od divljači i odličan je u kombinaciji sa majčinom dušicom.
Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je braon boje, ne miriše.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)