NUTRICIONISKINJA OBJAŠNJAVA Zašto je ovu namirnicu možda bolje potpuno izbaciti iz ishrane?
Kada je reč o zdravim namirnicama, mnogi smatraju da med spada u tu grupu, ali to baš i nije tako
Mnogi ljudi se iznenade kada čuju da bi med trebalo veoma umereno koristiti, ili čak u potpunosti izbaciti iz ishrane.
Zapravo, kada je o ovoj namirnici reč, nutricionistkinja Marija Đurković ističe da se ne razlikuje od bilo koje druge, po pitanju ograničenja.
Tačnije, ako odlučite da preterujete sa njom, stvaraće vam probleme.
- Med je zdrav jer je potpuno prirodan proizvod, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da oko 76% njegovog sastava čini šećer.
Taj šećer se sastoji od tri različite vrste: fruktoze, koje u medu ima najviše, glukoze i običnog šećera (saharoze) kojeg ima najmanje (između 1% i 2%).
Tačan odnos ove tri vrste šećera zavisi od izvora, tačnije cvetne paše tokom koje pčele sakupljaju nektar.
Sada je, nadam se, jasnije da se zapravo radi o namirnici koja je ništa drugo do poslastica iz prirode i da bi je tako i trebalo tretirati u ishrani, a takođe i kao prirodni zaslađivač.
A kada sam kod toga, napomenuću još i da se na dosta mesta može pročitati o lekovitosti meda, međutim, on nema baš takva svojstva.
Med ne leči od bolesti i ne može biti zamena za terapiju koju vam lekar odredi, ali ga možemo konzumirati u svojstvu suplementa.
Ja mojim trudnicama sa anemijom često savetujem da u ishranu ubace mešavinu meda i koprive, koja je dobra u tretiranju ovog problema.
Ono čime se još može pohvaliti, osim savršenim ukusom i slatkoćom, jesu antioksidansi koji su našem imunitetu potrebni u borbi sa virusima i štetnim dejstvom slobodnih radikala.
Kašičica, pa i dve-tri ako su deca u pitanju (mi odrasli moramo paziti na liniju), apsolutno je u redu - ističe nutricionistkinja.
BONUS VIDEO: