NUTRICIONISKINJA OBJAŠNJAVA Zašto je ovu namirnicu možda bolje potpuno izbaciti iz ishrane?
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi se iznenade kada čuju da bi med trebalo veoma umereno koristiti, ili čak u potpunosti izbaciti iz ishrane. 

Zapravo, kada je o ovoj namirnici reč, nutricionistkinja Marija Đurković ističe da se ne razlikuje od bilo koje druge, po pitanju ograničenja.

Tačnije, ako odlučite da preterujete sa njom, stvaraće vam probleme. 

- Med je zdrav jer je potpuno prirodan proizvod, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da oko 76% njegovog sastava čini šećer.

Taj šećer se sastoji od tri različite vrste: fruktoze, koje u medu ima najviše, glukoze i običnog šećera (saharoze) kojeg ima najmanje (između 1% i 2%).

Tačan odnos ove tri vrste šećera zavisi od izvora, tačnije cvetne paše tokom koje pčele sakupljaju nektar.

Sada je, nadam se, jasnije da se zapravo radi o namirnici koja je ništa drugo do poslastica iz prirode i da bi je tako i trebalo tretirati u ishrani, a takođe i kao prirodni zaslađivač.

A kada sam kod toga, napomenuću još i da se na dosta mesta može pročitati o lekovitosti meda, međutim, on nema baš takva svojstva.

Med ne leči od bolesti i ne može biti zamena za terapiju koju vam lekar odredi, ali ga možemo konzumirati u svojstvu suplementa.

Ja mojim trudnicama sa anemijom često savetujem da u ishranu ubace mešavinu meda i koprive, koja je dobra u tretiranju ovog problema.

Ono čime se još može pohvaliti, osim savršenim ukusom i slatkoćom, jesu antioksidansi koji su našem imunitetu potrebni u borbi sa virusima i štetnim dejstvom slobodnih radikala.

Kašičica, pa i dve-tri ako su deca u pitanju (mi odrasli moramo paziti na liniju), apsolutno je u redu - ističe nutricionistkinja

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading