NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA Ovih 7 stvari se svi olako rešavaju, a mogu se iskoristiti na dosta načina
Foto: Shutterstock

2,01 milijardi tona otpada se proizvede širom sveta u jednoj godini, od čega se sa najmanje 33 odsto ne upravlja na ekološki bezbezdan način, a 91 odsto plastike se uopšte ne reciklira.

Malo ljudi zna da stvari koje biste inače bacili na veoma koristan način možete da primenite u kući.

Ovo su samo neke od stvari koje slobodno možete da iskoristite više puta za više različitih stvari, umesto da ih nekontrolisano bacate i gomilate otpad.

1. Kore od banane

Kore od banane su savršeno đubrivo za biljke. Bogate su vitaminima i istovremeno su ekološki prihvatljive. Možete da ih osušite i kasnije napravite prah. Međutim, ne samo da kore od banane koriste vašim biljkama, one su odlične i za kožu.

Ako imate akne, samo na njihovu površinu utrljajte koru. Lekovita svojstva kore od banane će postepeno smanjiti upalu.

2. Rolne toalet papira

Postoji više načina na koje možete da iskoristite ove naizgled beskorisne rolne. One, zapravo, mogu da vam posluže kao organizatori. Osim toga, mogu da vam služe za umotavanje komada krede u rolnu, čime ćete sprečiti da se dečije ruke prilikom igre manje prljaju.

3. Gajbe za jaja

Gajbe za jaja se mogu koristiti kao kontejneri za seme biljaka. Ne zaboravite da napravite drenažu u svakoj posudi za držanje jaja. Možete ih iskorisitti i za skladištenje malih stvari kao što su dugmad, trake ili spajalice na jednom mestu. Kutije za jaja se čak mogu koristiti i za zvučnu izolaciju sobe. Iako možda nisu super efikasni, ipak mogu smanjiti eho.

4. Bočice za tablete

Možete izbeći borbru sa raspetljavanjem slušalica i kablom ako ih čuvate u bočicama za tablete. Pored toga, možete napuniti boce malim pasuljem ili zvončićima i pretvoriti ih u igračke za svoju mačku.

5. Ljuske od jaja

Ljuske od jaja iskoristite za svoju baštu kako biste oterali puževe iz nje. Osim toga, zdrobljena ljuska jaja može poslužiti kao prirodni i netoksični abraziv.

6. Stare novine

Novine su odlične za čišćenje prozora jer ne ostavljaju tragove ili mrlje na prozorima. Jednostvano ih prebrišite nakon pranja i prozori će se cakliti.

7. Kesice čaja

Iako su poznatije po svojoj sposobnosti da smanje podočnjake, postoji još neki način da ih iskoristite. Stavite kesicu od čaja dok se kupate. Kamilica, jasmin ili lavanda su odlični za kožu. Kesice od čaja takođe mogu da uklone miris luka, samo ih utrljajte na suve ruke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading