OVAJ ZAČIN IMA LEKOVITA SVOJSTVA Da li ste čuli za sumak?
Ovaj začin postaje sve popularniji u svakodnevnoj upotrebi, upravo zbog mnogih lekovitih svojstava, ali i odličnom ukusu
Mnogi ljudi vole da koriste začine u ishrani, u želji da poboljšaju ukus namirnica i hrane koje koriste.Međutim, začini su mnogo više od toga.Većina njih zapravo ima lekovita svojstva, a sumak je jedan od njih.
U pitanju je biljka istog naziva, čije bobice se suše i melju.Zbog specifične crvenkasto-bordo boje podseća na mlevenu papriku, ali zapravo ima sasvim drugačiji ukus.
Koristio se od davnina, u bliskoistočnim kulturama, a danas se može naći i širom Mediterana.
Ukus sumaka je zaista specifičan, jer je i voćno blag i kiselkast, a samo mala količina koju ćete posuti po npr. povrću ili mesu će činiti ogromnu razliku.
Istraživanja objavljena u "Journal of Research in Medical Sciences", pokazala su da sumak pomaže u regulisanju insulina. U studiji je učestvovalo 41 osoba sa dijabetesom tipa 2, koji su podeljeni u dve grupe. Jedni su dobijali 3 grama sumaka u prahu, dnevno, dok je drugima dat placebo, tokom 3 meseca. Rezultati su pokazali da je kod učesnika koji su uzimali sumak došlo do smanjenja insulina i stoga su bili pod manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Pored regulisanja šećera, važan je i kod sprečavanja zapaljenja. Bogat je antocijanom, taninom, koristi se za želudačne probleme, a sprečava i zapaljenja usne duplje.
BONUS VIDEO: