NIZ ZDRAVSTVENIH BENEFITA ŽUTOG CVETA Evo zbog čega bi maslačak trebalo da uvrstite u svoju ishranu

Telegraf/Alo.rs/J.M. | Žena 03.04.2022 14:30

Maslačak sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata u korenu, lišću i cvetovima

Foto: Shutterstock

Iako ga mnogi posmatraju kao predivni žuti cvet ili samo dosadni korov koji treba ukloniti, maslačak je daleko više i od jedne i od druge tvrdnje.Odvajkada se koristi u mnogim oblicima tradicionalne medicine.

Od cvetova maslačka narodni travari su tradicionalno pravili preparat za detoksikaciju, poznat kao "lek koji leči 100 bolesti".

Ne samo da lišće, korenje i cvet mogu da obogate kolorit i dekoraciju vašeg tanjira, maslačak se kao jedna od biljaka nalazi u mnogim čajevima i suplementima, a poznat je i po tome da blagotvorno deluje na jačanje zdravlja jetre, srca i kože.

Maslačak je biljka prepuna vitamina, minerala i vlakana.Zeleni deo ovog cveta dobar su izvor vitamina A, C i K. Takođe sadrži i vitamin E, folat i manje količine drugih vitamina B.

Maslačak sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata u korenu, lišću i cvetovima. Antioksidansi štite naše telo od slobodnih radikala, tačnije lažnih molekula koji mogu oštetiti ćelije tela i učiniti da brže starite.

Maslačak je bogat kalijumom, što ga čini prirodnim diuretikom.

Širom sveta se koristi i kao prirodni način za kontrolu dijabetesa tipa 2, a istraživači još rade na tome da pronađu vezu, ali studije na životinjama sugerišu da bi jedinjenja u maslačku mogla da pomognu u smanjianju nivoa šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa.

Smanjenje holesterola je ključni korak ka smanjenju rizika od srčanih oboljenja.Studije na životinjama su otkrile da ekstrakti iz korena i listova maslačka mogu prirodno smanjiti nivo holesterola.

Ovo samoniklo bilje možete koristiti u salatama, od njega pripremiti čuveni med ili ga koristiti na druge načine u svom domu.

Svaki deo biljke maslačka je jestiv, listovi podsećaju na ukus rukole, pa se mogu sveži jesti u salati.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više