INFUZIJA OD KOPRIVE Pomaže baš kod polenske alergije

Informer/Alo.rs/J.M. | Žena 04.04.2022 17:30

Nešto se ne osećate dobro ovih dana? Polako vam kreće svrab u očima, curi vam nos i kijate? Sa prvim vesnicima proleća kreće i sezona cvetanja drveća, što kod osoba alergičnih na polen izaziva niz neprijatnih simptoma

Shutterstock/Albina Gavrilovic

Alergija upravo i jeste to - preterana reakcija imunog sistema na supstance koje kod većine ljudi ne stvaraju nikakve probleme, u ovom slučaju na polen.

Od marta kreće polinacija (oprašivanje) drveća, breze i leske, a onda se na njih nastavlja polinacija trava, a potom i korova, pre svega ambrozije.

Moćan čistač

Kako je priroda sve savršeno uredila, proleće je ujedno i vreme kada se bere mlada kopriva, biljka koja se, nažalost, često čupa kao običan korov, a može da spasi od polenske alergije. Budući da ima snažno protivupalno delovanje i moćan je prirodni antihistaminik, ona trenutno ublažava sve neprijatne simptome alergije, poput curenja bistre sekrecije iz nosa, svraba u nosu, zapušenog nosa, svraba i crvenila očiju, grebanja u grlu, ponekad i kašlja. Osim toga, kopriva je i izvrsno prirodno sredstvo za detoks organizma, a može da vam pomogne i kod anemije, edema, akni i dijabetesa.

Njene dobrobiti su zaista fantastične.Zeleni listovi koprive sadrže mnoštvo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu.Lišće obiluje i mineralima, pogotovo gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom. Osim toga, kopriva sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne aminokiseline i šećere.

Jedite je kuvanu i njome ćete sigurno ojačati imunitet i opskrbiti organizam potrebnim mikronutrijentima u borbi protiv alergije. 

Zelena čorba

Sastojci: 800 ml bujona, 400 g koprive, 100 g zelja, 4 krompira, 2 jaja, 50 ml pavlake, biber, so, mirođija.

Priprema: Koprivu prelijte sa vrelom vodom i isecite sitno zajedno sa zeljem. Krompir isecite na kockice, jaja skuvajte da budu rovita. U kipući bujon stavite krompir i kuvajte dok ne omekša. Dodajte so, biber, koprivu i zelje. Kuvajte desetak minuta, dodajte prepolovljena jaja i servirajte sa pavlakom i mirođijom. 

Infuzija od koprive

Osim toga, možete da skuvate čaj od koprive (dodajte mu limun kad se malo prohladi) ili napravite infuziju, koja je zapravo malo intenzivniji čaj. Za njenu pripremu, u šerpicu sipajte litar vode i dodajte 3-4 šolje ubrane koprive (možete koristiti listove i stabljike).

Stavite da provri, zatim isključite vatru, poklopite i ostavite da odstoji preko noći ili 24 sata. Sutradan procedite, piše alternativa-za-vas.com.

Dobićete pravu, bogatu infuziju, koja je izuzetno zdrava i pomaže kod alergije.

Razlika između čaja i infuzije jeste u tome što se u čaj stavlja manja količina koprive i čaj obično odstoji 10-ak minuta, dok se infuzija ostavlja preko noći ili čak 24 sata. Na taj način napitak postaje još moćniji i delotvorniji.  

Po želji, u infuziju dodajte malo sveže isceđenog soka od limuna ili pomorandže i malo prirodnog zaslađivača poput meda. To će pomoći da ovaj superzdravi napitak zavole i vaša deca.

Kako biste sprečili pojavu alergije, infuziju preventivno pijte ujutro i popodne, a kod prvih simptoma alergije možete je uzimati i triput dnevno, po jednu šolju.

Ovu infuziju možete da stavite u frižider ili zamrzivač i koristite u narednih nedelju dana.  

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više