SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE Naše verne čitateljke otkrivaju vam neobične trikove kako poboljšavaju ukus svojim jelima

Alo.rs/B. P. | Žena 07.04.2022 17:10

Male tajne velikih majstorica.

Foto: Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da razmenite savete i kulinarske recepte sa komšinicama, prijateljicama, rođakama? Često isprobavamo nešto novo i trudimo se da pravimo raznovrsnu i zanimljivu hranu. Ponekad i ubacimo neki novi sastojak, pa jelo dobije potpuno novi nivo. Pitali smo naše čitateljke da li praktikuju da u recepte dodaju nešto svoje i tako daju lični pečat.

- Navikla sam da kod nas u porodici u pire-krompir dodamo kašiku majoneza. To dodatno krompir čini kremastim, a majonez se uopšte ne oseća. Neretko se ovakav pire nađe na našoj nedeljnoj trpezi i nije mu lako odoleti - rekla nam je Marta Petrović iz Paraćina.

S druge strane, čitateljka iz Pirota Jelica Trikić otkriva tajni sastojak njene salate:

- Kada pravim pileću ili salatu od tunjevine, volim da dodam sok od kiselih krastavaca. Ta kiselost mu daje svežinu. Spremam i dečku i svakog puta se oduševi. Moja tajna je samo par kapi tog soka.

Renata Obradović iz Valjeva kaže da voli da sprema meksičku hranu na poseban način.

- U svako jelo koje mi je inspirisano Meksikom, dodam kašičicu mlevenog cimeta. On sjajno ide s ostalim začinima. U početku mi je bilo čudno, ali lako se navikneš jer je ukus zaista neodoljiv.

Mnogima su jedno od omiljenih jela makaroni sa sirom, pa kad ih sledeći put budete pravili, možda ćete usvojiti savet Svetlane Cvijetičanin iz Užica.

- Moji ukućani mnogo vole makarone i često ih spremam. Ono što ne znaju jeste da u sireve ubacim i kašičicu senfa. Još kada se zapeče, bude pun pogodak! Dodatni savet je da to ne praktikujete ako je za samo jednu ili dve porcije. Više dođe do izražaja istančan ukus kada se pravi veća količina.

Onaj ko je ljubitelj mesa, retko može da odoli nekom dimljenom parčetu. Tako i naša čitateljka Olivera Dimić iz Požarevca smatra da je ono neizostavni deo u pripremi nekih jela.

- Ako pravim bilo koje jelo koje ću da pečem u rerni, volim da ubacim parče dimljene slanine. Obično to bude podvarak, povrće, krompir s mesom, a neretko i musaka. Jelu baš da šmek, na koji niko ne može da bude imun. Često mi u kombinaciji sa slaninom ide i dimljena mlevena paprika. Pun pogodak!

Tajnu za ukusnije testenine otkriva nam Gordana Lakićević iz Gornjeg Milanovca.

- Skoro sam otkrila jedan trik i oduševljena sam. Kada kuvam makarone, špagete, kinou ili pak i pirinač, u vodu u kojoj kuvam ubacim kocku za supu. Kako to posle dobije drugi ukus! Samo jedna mala kocka promeni skroz sve.

Ako slučajno sipate malo više soli u jelo, naša čitateljka Milica Jovančić iz Nove Varoši ima odličan savet da popravite štetu.

- Moja tajna u tom slučaju je - sirće! Obično to bude neka supa ili čorba, a dodavanjem par kapi sirćeta učiniće da ukus bude uravnotežen. Nemojte brinuti da ste pokvarili jelo, sirće će popraviti stvar.

Expand player
Pogledajte više