JEDNOSTAVNA, A SAVRŠENA Snežna ruska torta, budi sećanje na detinjstvo
Potrebno:
Kore:
4 belanca
2 žumanca
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2,5 kašike mlevenih oraha
pola kašičice praška za pecivo
Fil:
500 ml mleka
12 kašika šećera
6 žumanca
3 pune kašike brašna
200 grama maslaca ili margarina
100 grama seckanih oraha
100 grama žele bombona
100 grama suvog grožđa
Priprema kora:
Prave se tri kore.
Umutite penasto 4 belanca i dodajte 2 žumanca i kratko umutite.
Dodajte 4 kašike šećera i još samo kratko izmutite.
Zatim ide 2,5 kašike oraha, kratko izmešajte. Dodajte 2 kašike brašna i pola kašičice praška za pecivo.
Premažite kalup uljem i postpite brašnom pa izlijte smesu. Pecite koru na 190 stepeni oko 10-12 minuta.
Potrebno je napraviti tri ovakve kore. (prečnik kalupa 26 cm)
Priprema fila:
Šest žumanca koja su vam ostala od kora, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna umutite dok ne dobijete penastu masu.
U šerpici zagrejte 500 ml mleka i tu dodajte masu sa žumancima.
Mleko ne treba da ključa pre dodavanja smese sa žumancima, već samo da bude toplo. Od momenta kada sve zajedno proključa, kuvakte oko 3 minuta.
Skuvani fil prebacite u drugu posudu, prekrijete prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
U jednoj posudi pripremite 200 grama maslaca i dve vanile i sjedinite.
Pre pravljenja torte, najbolje je da maslac odstoji na sobnoj temperaturi.
Uz konstanto mešanje lagano dodajete kašiku po kašiku fila u maslac, zatim odvojite trećinu ovog fila koja će poslužiti da se torta premaže okolo.
U preostali fil dodajte 100 grama seckanih oraha, 100 grama žele bombona, 100 grama suvog grožđa. Sve ovo pšolako promešajte.
Filujete dve kore, a zadnju koru i tortu okolo premažite onom trećinom fila koji ste ostavili.
Tortu dekorišite po želji, sa pufnicama šlaga recimo i pospite kokosom jer će tako izgledati kao prava snežna torta.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)