Lako se prave: Recept za punjene krofne
Prste da poližeš
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 3 gr suvog kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- 400 gr mekog brašna
Još:
- žumance, mleko
- eurokrem,
- pekmez, kokos, čokolada, lešnik, cimet
Priprema:
Toplom mleku dodati šećer i kvasac pa promešati.
Dodati jaje i ulje pa opet promešati.
Zatim dodati pola mere brašna i varjačom izraditi.
Dodati ostatak bašna pa umesiti testo koje je još malo lepljivo.
Pouljiti ruku pa dodatno premesiti.
Ostaviti na toplom da odstoji sat vremena.
Testo podeliti na 9 delova.
Svaki deo oblikovati u lopticu.
Svaku lopticu rukom istanjiti u manji krug, tako da je sredina nešto deblja od ivica. Prečnik je nekih 8 cm.
Na sredinu staviti kašičicu eurokrema pa saviti ivice preko eurokrema i zatvoriti kuglicu.
Gornji deo okrenuti ka dole i malo pritisnuti krofnicu, da bude pljosnatija, jer će rasti.
Uraditi tako sa svih 9 delova testa pa staviti na pleh i ostaviti 30 minuta da narastu.
Unutiti žumance sa kašikom mleka i premazati krofne.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Kada se rerna zagrejala staviti da se peku oko 20 minuta.
Prohladiti ih pa uvaljati u omekšao pekmez pa u kokos, ili u otopljenu čokoladu pa u lešnik ili ih premazati maslacem pa uvaljati u cimet šećer.