Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kg mekog brašna
- 250 – 300 gr posnog margarina
Priprema:
Toploj vodi dodati suvi ili sveži kvasac, šećer i malo brašna pa izraditi.
Zatim dodati pola mere brašna, so i skoro svo ulje ( ostaviti 2 kašike da se testo na kraju premaže ).
Dobro izraditi da nema grudvica.
Postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti testo.
Ostalo nam je oko 100 gr brašna.
Pouljiti onim ostavljenim uljem i ostaviti 45 m do sat vremena da nakisne.
Nakislo testo blago premesiti oblikujući testo u deblju kiflu.
Podeliti zatim na pola, pa opet svaki deo na pola dok ne dodjemo do 16 jednakih komadića testa.
Svako testo oblikovati u lopticu.
Svaku lopticu dalje razvući na stolu u krug, prečnika otprilike 15 – 20 cm. Ne mora to biti precizan krug.
Na svaki ovaj krug narendati po malo zaledjenog margarina, pa preklopiti drugim krugom, malo stisnuti i opet narendati margarin.
Tako uraditi do kraja sa lopticama i margarinom ( margarina treba da ostane 30 – 50 gr koji će se posle otopiti i premazati kroasani ).
Naslagano testo pritiskati rukama od sredine ka ivicama, okrenuti pa ponoviti postupak još nekoliko puta.
Ovo radimo jer će se testo posle lakše razvući oklagijom. Dosta je čvrsto.
Razvući oklagijom testo, pa ako vam je preveliko slobodno preseći po sredini pa onda jedan deo razvlačiti na debljinu oko 5 mm.
Sami birate kako da sečete, manje ili veće trouglove.
Motati testo u kiglicu i slagati u pouljen pleh.
Premazati otopljenim margarinom, posuti morskom solju i kombinacijom susama i lana.
Po želji možete kroasane puniti ajvarom, šampinjonima, pirinčem i spanaćem, pekmezom ( testo nije slano )…po želji.
Kada kroasane premažete uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Dok se rerna zagreje i kroasani će da nakisnu.
Peku se 20 minuta s’tim što posle 15 minuta treba da uključite ventilator.
Pečene kroasane možete premazati vodom, uljem, otopljenim margarinom ( neće biti masni ) a i ne morate.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)