RECEPT ZA TRADICIONALNI MLEČNI HLEB Vaskršnja pletenica, miris jutra iz rodne kuće

alo.rs/S.Ć. | Žena 19.04.2022 09:30

Fina i mekana uskršnja pletenica spada među najomiljenije uskršnje delicije koje se s veseljem prave, a još radije jedu

Foto: pexels.com

Sastojci koji su potrebi:

750 g brašna
40 g svežeg kvasca
100 g šećera
100 g maslaca
0,5 l mleka
2 jajeta
50 g seckanih badema
Limunova kora
So
Jaje za premazivanje

Priprema:

Prokuvati kvasac sa šećerom, mlekom i dve kašike brašna. U poseban sud sipati brašno, jaja, maslac iseckan na tanke listiće, so i rendanu koru od limuna. Kada kvasac nadođe, sipati u brašno i zamesiti testo. Ostaviti oko sat vremena da naraste. Kada je testo spremno za dalje obrađivanje napraviti pletenice i staviti u podmazan pleh. Pletenice premazati jajetom. Po želji moguće ukrašavanje susamom, makom, bademom i sl. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta.

Expand player
Pogledajte više