SVE SE PLETE U KRST Uskršnji venac, mek, savršeno ukusan i mirisan
Plete se od dve trake koje se ukrštaju u 4
Sastojci za jedan manji venac:
100 ml mleka
100 ml vode
30 gr margarina
15 gr svežeg kvasca ( 1/3 )
300 gr brašna
1 kašičica šećera
prstohvat soli
žumance za premazivanje
Priprema:
U toplo mleko i vodu dodajte kvasac i šećer pa kašikom umutite, dodajte brašno, otopljen margarin i so, pa opet umutite.
Kada više kašikom ne možete mutiti umesite testo uz malo brašna.
Ostavite da odstoji 20 minuta.
Testo malo premsite pa podelite na dva jednaka dela.
Svaki deo razvaljajte u dugačku traku ( 70 – 80 cm ) [uskrsnji venac]
Najlakše ćete valjati testo ako malo pouljite ruke i onda po stolu dlanovima valjajte.
Kada razvaljate obe trake ukrstite ih. Napravite krst, ukrstite testo tacno na sredini.
Gornju traku prekrstite dole, a donju gore, obrnite im mesta.
Tako isto uradite sa levom i desnom.
Gore – dole, pa onde levo desno i tako uradite do kraja.
Kada upletete, najverovatnije da ćete imati malo viška trake, neke, to odsecite.
Oblikujte upletene trake u krug i podvucite kraj ispod početka ili ubacite u jedan upleten deo.
Premazite žumancetom, ostavite da odstoji 15 minuta, pa pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.