Mogu da se savijaju kako želite: Recept za domaće tortilje

alo.rs/domacirecepti/Lj.Č. | Žena 25.04.2022 18:00

Najbolji način za pripremu

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 10 gr suvog kvasca
  • 3 čaše od po 200 ml mekog brašna
  • 2 čaše od po 200 ml oštrog brašna
  • 1/2 čaše mleka
  • 1 baš puna kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja vrele vode ( neka bude baš vrela voda )

Priprema:

Potopiti kvasac sa šećerom u toplo mleko. Ostaviti da odradi.

Za to vreme odmeriti brašno, ulje i so, pa sve pomešati.

Kada je kvasac nadošao dodati i njega pa promešati.

Zatim uzeti vrelu vodu pa je po malo sipati i mesiti. Nemojte sipati po rukama nego u brašno i mesite, ili mešajte varjačom.

Nastavite mesiti da se sve lepo ujednači.

Kada se testo ujednačilo izvaditi ga na radni deo pa mesiti još malo.

Testo je masno i ne lepi se za radnu površinu. Uz to sve i mekano je. Ukoliko je trdje vratite u posudu i samo malo kašnite vode pa premesite.

Testo u posudi pokriveno krpom ostavite da odstoji pola sata na toplom mestu.

Nakon pola sata podelimo testo 20 jednakih delova, ne morate biti precizni.

Oblikovati kuglicu. Što je kuglica pravilnija to će tortilja biti okruglija. Mada ni to ne mora biti baš precizno.

Poslagati kuglice na brašnom posutu površinu i pokriti krpom kako se ne bi sušile.

Staviti tiganj na srednju vatru. Ne na jaku kako ne bi tortilje gorele kada ih budete pekli.

Razvući 2 – 3 dok se tiganj zagreje pa staviti prvu. Dok se jedna strana ne ispeče možete razvući drugu.

Razvlačite tako što prvo prstom okolo istanjite ivice pa onda razvučete testo, ovo radimo da nam krajevi testa ne budu predebeli.

Dok se budu pekle malo će se neki delovi naduvati i tako treba.

Stavljate da se peče uvek onu koja je prva razvučena. One za to vreme malo odstoje.

Slagati tortilje u šerpu sa poklopcem. Tako bi trebalo ali ja nisam i bile su izvanredne, nekako sam taj deo previdela i zaboravila, ali nije ni potrebno. Ukoliko želite možete, dodatno će se upariti i biti mekane.

Ne sme biti ni preslaba vatra kako se tortilje ne bi presušile od dugog pečenja.

Peku se par minuta sa jedne pa par sa druge strane. Nisam baš tačno merila, al tu je oko 2 minuta.

Na donjoj strani treba da se naprave sitne braon tačkice.

Tortilje su tanke pa im je to dovoljno

Expand player
Pogledajte više