NAJLEPŠA TORTA NA SVETU Beli Egipat, zavodljiv ukus Orijenta
Jedna preukusna torta sa kojom ćete sigurno biti prezadovoljni kao i vaši gosti
Sastojci za kore – 4 kore:
- 16 belanaca
- 20 kašika šećera
- 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika
Sastojci za fil koji se kuva na pari jer postoje dve verzije ovog fila:
- 12 žumanaca
- 12 kašika kristal šećera
- 250 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr bele čokolade
Sastojci za fil koji se kuvaju kao puding:
- 12 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 750 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 250 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera u prahu 100 gr bele čokolade
Još:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 gr kisele pavlake ili krem sira
- malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje
Priprema:
Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika.
Foto: Youtube/Printscreen
Ulupati belanca u jaku penu sa šećerom i umešaju se lešnici.
Da bi smanjili vreme pečenja uzmete veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete samo dva puta jer je pleh od rerne 40 x 30 cm i kada presečete po sredini dobijete dve korice 20 x 30 cm. Ili pečete jednu po jednu u plehu 30 x 20 cm.
Isti postupak mućenja je i za ovu prepolovljenu masu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 40 minuta.
Za fil na pari umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobele i staviti na paru 15 minuta od momenta ključanja vode ispod da se kuvaju.
Skloniti sa vatre, dodati čokoladu, mešati da se otopi pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohladjen fil i sjediniti.
Drugi način je umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka ( 100 ml ) a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre dodati čokoladu, mešati, pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil i sve umutiti.
Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.
Ulupati slatku pavlaku pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti.
Na tacnu staviti prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil i posuti mlevenim lešnicima, druga kora i tako do kraja.
Na kraju dekorisati tortu po želji.
Preporučujem pre dekoracije tortu držati nekoliko sati u frižideru da se lepo stegne pa onda tek dekorisati. Prijatno.