PRELEPA SEOSKA POSLASTICA Buhtle mekane kao pena, punjene džemom i orahom
Buhtle se lako odvajaju jedna od druge, jer su pre slaganja u tepsiju premazane puterom
Sastojci:
- 500 ml toplog mleka
- 100 ml hladne vode
- 40 g svežeg kvasca ( 15 gr. suvog kvasca)
- 2 jajeta
- 1 kašika šećera
- 50 ml ulja
- vanila oko 800 - 900 g
- brašna 50 g
- maslac i đem,
- orasi,
- prah šećer
Pečenje:
U mlako mleko dodajte jednu kašiku šećera i kvasca, promešajte i ostavite da nadođe oko 5 minuta. Stavite sve ostale sastojke u posudu za mešanje i dodajte mleko sa kvascem. Mesite mikserom, žičano testo, nekoliko minuta. Zatim stavite testo na dasku i još malo ga doradite rukom, dok ne postane sjajno. Testo stavite u činiju namazanu tankim slojem ulja ili putera i takođe lagano podmažite testo, prekrijte najlonskom folijom i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena.
Testo podeliti na 20 loptica i malo, lagano doraditi. Svaku kuglicu lagano pritisnite dlanovima da dobijete krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti fil, dobro spojiti krajeve testa dok ne iscuri fil, celu loptu premazati otopljenim puterom i staviti u podmazan dublji pleh. Obod posude treba da bude najmanje 5 cm. Ostavite lepinje da se dižu oko 20 minuta i pecite ih oko 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.