AKO NISTE ZNALI Evo kako da brzo odledite meso

Alo.rs/V. V. | Žena 27.04.2022 15:20

Ručak može brzo da bude gotov ako imate sveže meso.

Foto: Shutterstock

Ali kada treba da ga odledite, to može da potraje. Zato je dobro znati najbrže načine, ali i one koji su zdravi.

U mikrotalasnoj za 10 minuta: Najbrže će se na ovaj način odlediti manji komadi, kao što su pileće grudi.Ako mikrotalasna nema opciju odmrzavanja, uključite je na nisku temperaturu i ostavite meso da omekša. Posle toga meso odmah upotrebite.

U hladnoj vodi za sat: Ovo je najbolji način za zdravo odmrzavanje mesa bez korišćenja mikrotalasne.Stavite meso u plastičnu kesu, istisnite vazduh i vežite dobro kesu da ne propusti vodu.Potopite je u činiju s hladnom vodom. Posle pola sata promenite vodu. Manji komadi mesa, od oko pola kilograma, odlediće se za manje od sat, dok će za veće komade, od kilogram-dva biti potrebno nešto više od dva sata.

Kuvajte zaleđeno meso: Kada žurite, kuvajte jelo sa zaleđenim mesom. Potpuno je bezbedno da tako spremate zaleđenu piletinu, ćuretinu, pržite šnicle.Jedino će biti potrebno oko 50 odsto više vremena da se meso skuva ili ispeče i neće moći da ima hrskavu koricu.

Nikako na sobnoj temperaturi: Nije bezbedno da se meso odleđuje u toploj vodi niti da se ostavi na radnoj površini u kuhinji dok se ne odledi.Kada stoji van frižidera duže od dva sata, može da se pokvari.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više