ORGINALNI RECEPT IZ BAKINOG KUVARA Vanilice, prosto se tope u ustima
Ukus i miris ovog mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo
Sastojci:
200 g masti
4 kašike šećera
1 žumance
1 jaje
500 g brašna
200 g šećera u prahu za posipanje
džem po ukusu
Priprema:
Mast stavite u duboku posudu, pa dobro umutite, da dobijete gotovo penastu strukturu. Limun iscedite i narendajte koru, pa je dodajte u mast zajedno sa žumancetom i celim jajetom. Sipajte brašno i šećer, pa zamesite testo i ostavite 30 minuta da se odmori. Na radnu površinu prospite malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar. Modlom za kolače vadite "pogačice", odnosno polovine vanilica. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Pečene vanilice mažite pekmezom i sastavljajte dve po dve, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.