Stalno ćete je praviti: Kisela i kremasta pita od limuna
Prste da poližeš
Sastojci za koru:
- 190 grama brašna
- 50 grama prah šećera
- 115 grama maslaca
- 1 jaje
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za krem:
- 150 grama šećera
- 2 jaja
- 3 žumanca
- 1/4 kašičice soli
- 120 mililitara pavlake za kuvanje
- 120 mililitara soka od limuna
- Narendana korica 2 limuna
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i so u procesoru, a zatim dodajte maslac isečen na kockice i u "plus" režimu mešajt dok se sve ne sjedini. Nikako nemojte mutiti na velikoj brzini. Oblikujte testo u kuglu i ostavite ga na pola sata u frižider. Glavna caka u ovom receptu jesu dva hlađenja testa. Zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini, prebacite u pleh prečnika 24 centimetra i dobro utisnite. Izbockajte dno kore viljuškom, a zatim ohladite u zamrzivaču još 30 minuta.
Dok se testo hladi, umutite jaja, žumanca i šećer, dodajte so, sok limuna i koricu i na kraju pavlaku. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Koru najpre zapecite samu, u prostor za fil stavite pasulj ili kuglice za pečenje da bi kora zadržala oblik. Prvo pečenje traje 15 minuta. Onda sklonite pasulj, i pecite još 10-15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Otvorite rernu, pažljivo izvucite rešetku do pola, i sipajte krem preko kore tako da se ravnomerno rasporedi. Smanjite odmah temperaturu na 150 i pecite još dvadesetak minuta, ili dok ne primetite da je krem očvrsnuo. Hladite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja.