NUTRICIONISKINJA OTKRIVA Šta treba da jedete, a šta da izbegavate u širokom luku
Iako vam se možda ne čini tako, određeno doba zahteva i prilagođavanje u ishrani
Kada je o ishrani reč, svako doba nosi sa sobom nešto na šta bi trebalo da obratiš pažnju.
- Tridesete ipak zahtevaju i malo drugačiji pristup u pogledu ishrane, pa postoje namirnice koje bi trebalo više da unosiš i one koje treba da smanjiš na minimum kad god je to moguće - ističe nutricionistkinja Jovana Vučelić.
Namirnice koje treba da uvrstite u ishranu:
Namirnice bogate vitaminom C i D
Zašto su važne?
Utiču na jačanje i gustinu kostiju i sprečavanje osteoporoze.
Gde se nalaze?
Mleko, jogurt i mlečni proizvodi
Zeleno povrće
Bademi
Namirnice bogate antioksidansima
Zašto su važne?
Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja kože.
Gde se nalaze?
Kafa
Zeleni i crni čaj
Borovnice
Namirnice dobre za krvni pritisak
Zašto su važne?
Sadrže kalijum koji utiče na održavanje krvnog pritiska
Gde se nalaze?
Krompir
Pasulj
Paradajz
Namirnice koje treba da izbegavate:
Gazirani napici
Zašto su loše?
Prevelika količina šećera, koja utiče na ovulaciju i otežano začeće.
Gde se nalaze?
Svi gazirani sokovi, energetska pića itd.
Belo brašno
Zašto su loše?
Rafinisani UH pretvaraju se u šećere, a potom u glukozu koja oštećuje kolagen i utiče na bore.
Gde se nalaze?
Beli hleb
Peciva
Konzervirano voće
Zašto su loše?
Prepuno sirupa, šećera i veštačkih aroma, koji mogu uticati na upalne procese u organizmu.
Gde se nalaze?
Različite vrste kompota.
BONUS VIDEO: