NUTRICIONISKINJA OTKRIVA Šta treba da jedete, a šta da izbegavate u širokom luku
Foto: Shutterstock

Kada je o ishrani reč, svako doba nosi sa sobom nešto na šta bi trebalo da obratiš pažnju.

- Tridesete ipak zahtevaju i malo drugačiji pristup u pogledu ishrane, pa postoje namirnice koje bi trebalo više da unosiš i one koje treba da smanjiš na minimum kad god je to moguće - ističe nutricionistkinja Jovana Vučelić.

Namirnice koje treba da uvrstite u ishranu:
Namirnice bogate vitaminom C i D

Zašto su važne?

Utiču na jačanje i gustinu kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Gde se nalaze?

Mleko, jogurt i mlečni proizvodi

Zeleno povrće
Bademi

Namirnice bogate antioksidansima

Zašto su važne?

Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja kože.

Gde se nalaze?

Kafa

Zeleni i crni čaj
Borovnice

Namirnice dobre za krvni pritisak

Zašto su važne?

Sadrže kalijum koji utiče na održavanje krvnog pritiska

Gde se nalaze?

Krompir

Pasulj
Paradajz

Namirnice koje treba da izbegavate:
Gazirani napici

Zašto su loše?

Prevelika količina šećera, koja utiče na ovulaciju i otežano začeće.

Gde se nalaze?

Svi gazirani sokovi, energetska pića itd.

Belo brašno

Zašto su loše?

Rafinisani UH pretvaraju se u šećere, a potom u glukozu koja oštećuje kolagen i utiče na bore.

Gde se nalaze?

Beli hleb
Peciva

Konzervirano voće

Zašto su loše?

Prepuno sirupa, šećera i veštačkih aroma, koji mogu uticati na upalne procese u organizmu.

Gde se nalaze?

Različite vrste kompota.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading