NUTRICIONISKINJA OTKRIVA Šta treba da jedete, a šta da izbegavate u širokom luku
Kada je o ishrani reč, svako doba nosi sa sobom nešto na šta bi trebalo da obratiš pažnju.
- Tridesete ipak zahtevaju i malo drugačiji pristup u pogledu ishrane, pa postoje namirnice koje bi trebalo više da unosiš i one koje treba da smanjiš na minimum kad god je to moguće - ističe nutricionistkinja Jovana Vučelić.
Namirnice koje treba da uvrstite u ishranu:
Namirnice bogate vitaminom C i D
Zašto su važne?
Utiču na jačanje i gustinu kostiju i sprečavanje osteoporoze.
Gde se nalaze?
Mleko, jogurt i mlečni proizvodi
Bademi
Namirnice bogate antioksidansima
Zašto su važne?
Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja kože.
Gde se nalaze?
Borovnice
Namirnice dobre za krvni pritisak
Zašto su važne?
Sadrže kalijum koji utiče na održavanje krvnog pritiska
Gde se nalaze?
Krompir
Paradajz
Namirnice koje treba da izbegavate:
Gazirani napici
Zašto su loše?
Prevelika količina šećera, koja utiče na ovulaciju i otežano začeće.
Gde se nalaze?
Svi gazirani sokovi, energetska pića itd.
Belo brašno
Zašto su loše?
Rafinisani UH pretvaraju se u šećere, a potom u glukozu koja oštećuje kolagen i utiče na bore.
Gde se nalaze?
Beli hleb
Peciva
Konzervirano voće
Zašto su loše?
Prepuno sirupa, šećera i veštačkih aroma, koji mogu uticati na upalne procese u organizmu.
Gde se nalaze?
Različite vrste kompota.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)