AKO NISTE ZNALI Nepravilno pranje namirnica škodi zdravlju
Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno?
Proverite i primenite ove načine pranja ako to nije slučaj, kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.
Kupus
Uklonite prva dva sloja lišća s kupusa, kelja i sličnog povrća, a ostatak isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta.Posle nekoliko minuta, isperite čistom vodom.Kod karfiola odvojite cvetove pre potapanja.
Pečurke
Najbolje je da ih ne perete a ako morate, ne potapajte ih u vodu jer će se raspasti.Svaku kratko properite pod mlazоm hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.
Meso
Stručnjaci kažu da ga ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije.
Jabuke
Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi s malo sode bikarbone.Neka stoje 10 do 15 minuta.Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća te povrća koje se ne ljušti.
Pirinač
Pranje pirinča praktikuje se ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob s njega zbog kojeg se za vreme kuvanja slepi.
Zelena salata
Treba je potopiti u vodu 10 minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno.Zatim list po list properite pod mlazоm hladne vode.
BONUS VIDEO: