ZAHVALJUJUĆI SVOM SASTAVU Grašak snažno deluje na ljudski organizam
Jedna od najkorisnijih i najlekovitijih mahunarski je grašak. Postojao je još u doba neolita, a Evropljani ga jedu od srednjeg veka, kada je stigao sa Istoka. Danas je široko rasprostranjena namirnica na celoj planeti
U grašku dominiraju ugljeni hidrati i vlakna, a poznato je da osećaj sitosti duže traje ako se konzumiraju namirnice bogate vlaknima.
Zato je dobar i za mršavljenje.Samo pola šoljice kuvanog graška sadrži 10 grama vlakana, a tokom kuvanja vrednost vlakana ostaje ista.
Dobar za probavu i kosti
Grašak se sastoji od topljivih i netopljivih vlakana.Prva vrsta vlakana usporava probavu, što pruža osećaj sitosti, a druga sprečava zatvor.
Grašak poseduje visok sadržaj proteina kojih ima u kvržicama u korenu, u kojima se nalazi jedna vrsta bakterija azotofiksatora, koje vežu azot iz vazduha i pretvara ga u korisne amino-kiseline, a dalje u proteine.Poseduje još i masti i lecitin, sastojke važne za dobro funkcionisanje nervnog sistema.
Dobar za dijetu i imuni sistem
Za sve one koji nastoje da regulišu telesnu težinu, ova namirnica je od neprocenjive vrednosti.Šoljica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Zahvaljujući antioksidansima grašak je neprocenjiva namirnica za održavanje zdravlja imunog sistema.Zbog prisustva materija koje učestvuju u proizvodnji energije preporučuje se njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.
Reguliše nivo šećera
Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji regulišu probavu. Stimulišući probavu, ovi sastojci ujedno regulišu šećer i protok ugljenih hidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi.Poznato je da hronične upale povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.Konzumacijom graška i unošenjem njegovih antiupalnih materija u organizam smanjujemo rizik od pojave upala.
BONUS VIDEO: