VITAMIN D POZNAT JE KAO "VITAMIN SUNCA" Ova namirnica je njegov važan neživotinjski izvor
Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum i održava adekvatnu koncentraciju magnezijuma i fosfata
Vitamin D, poznat je kao vitamin sunca, a rastvorljiv je u mastima neophodnim za optimalno zdravlje.
Takođe igra ključnu ulogu u razvoju mozga, funkciji srca, imunološkom sistemu i mentalnom zdravlju.Simptomi nedostatka vitamina D uključuju umor, bol u mišićima, slabe kosti...
Izvori vitamina D
Sunce
Vaša koža može da proizvodi vitamin D kada je izložena sunčevim ultraljubičastim B (UVB) zracima. Većina ljudi dobija barem deo svog vitamina D na ovaj način. Dodatni faktori, kao što su godišnje doba, doba dana i stepen zagađenja ili smoga, kao i godine, boja kože i upotreba kreme za sunčanje, takođe utiču na sposobnost kože da proizvodi dovoljno vitamina D.
Losos
Losos je popularna masna riba i odličan izvor vitamina D. Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede 100 g lososa sadrži između 361 i 685 IU vitamina D
Haringa i sardine
Haringa je riba koja se jede širom sveta. Može da se poslužuje sirovo, konzervirano ili dimljeno. Ona je jedan od najboljih izvora vitamina D. Sveža atlantska haringa obezbeđuje 216 IU po porciji od 100 grama. Konzervirane sardine su takođe dobar izvor vitamina D - jedna konzerva sadrži 177 IU, piše Healthline.
Žumanca
Ljudi koji ne jedu ribu treba da znaju da morski plodovi nisu jedini izvor vitamina D. Cela jaja su još jedan dobar izvor ovog vitamina. Dok se većina proteina u jajetu nalazi u belancu, masti, vitamini i minerali nalaze se uglavnom u žumancetu. Jedno tipično žumance sadrži 37 IU vitamina D.
Pečurke
Pečurke su gotovo jedini neživotinjski izvor vitamina D. Kao i ljudi, pečurke mogu sintetizovati ovaj vitamin kada su izložene UV svetlu. Međutim, pečurke proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako vitamin D2 pomaže u podizanju nivoa vitamina D u krvi, možda neće biti tako efikasan kao vitamin D3.
BONUS VIDEO: