Volite kuvani kukuruz? Probajte pet različitih načina pripreme
Preukusan
Postoji nekoliko načina da ga pripremite, a najukusniji je kada se kuva u vodi ili na pari ili kad se peče.
1. Kuvanje u vodi
Kada voda provri, ubacite kukuruz oljušten od listova. Posle 10 minuta okrenite kukuruz viljuškom i kuvajte dok ne dobije bledožutu boju sa obe strane. Ostavite ga još dodatnih 10 minuta, a zatim operite kukuruz hladnom vodom i izvadite na tanjir. Namažite ga puterom ili maslinovim uljem.
2. Kuvanje na pari
Kuvanje na pari može biti izvedeno u parnom loncu ili u šerpici koju ćete smestiti nad loncem sa vodom. Povrće koje se tretira parom gotovo je nešto brže nego tokom tradicionalnog kuvanja, a ovim načinom se gubi manje hranljivih sastojaka nego kada se kuva u vodi. Kukuruz kuvan na pari zadržava prirodnu aromu, čvrstinu, ukus i boju.
3. Kuvanje u mleku
Kukuruz je prirodno sladak, tako da ima divan ukus u kombinaciji sa mlekom. Kuvajte ga isto kao sa vodom, koristeći odnos 1:1, tj. istu količinu vode i mleka.
4. U mikrotalasnoj
Oljušten i očišćen kukuruz stavite u činiju, prelijte preko njega pola šolje vode i pokrijte folijom. Stavite kukuruz u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu i biće gotov između pet i sedam minuta.
5. Na roštilju
Za mnoge je najbolji ukus kukuruza kada njegova zrna blago zagore na roštilju, a onda ih vrele i nadimljene posole i grickaju na ulici.